Média kolem nás

„Média kolem nás“

– mediální gramotnost a dezinformace na SOŠ a SZŠ Benešov
„Internet bez nepravdivých či závádějících informací nebyl nikdy tak zapotřebí jako v době koronavirové pandemie.“
(Evropská komise na Twitteru)
SOŠ a SZŠ Benešov se zapojila do aktivit souvisejících s vyhlášením hlavního tématu eTwinningu pro rok 2021: mediální gramotnost a dezinformace. Náš mezinárodní projekt na téma kalendáře se pomalu chýlí ke konci, a proto jsme v únoru vstoupili do nového projektu „Média kolem nás“, kde budeme spolupracovat se školami z Polska, Ukrajiny, Gruzie, Litvy, Lotyšska a Arménie.
eTwinning je platforma, přes kterou mohou zaměstnanci škol (učitelé, ředitelé, knihovníci atd.) z různých evropských zemí vzájemně komunikovat, spolupracovat, zapojovat se do projektů a sdílet své nápady. eTwinning je největší a nejzajímavější komunita škol v Evropě. Byl zahájen v roce 2005 jako hlavní aktivita e-learningového programu Evropské komise, od roku 2014 je nedílnou součástí Erasmus+, programu Evropské komise pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport.
Letos, tedy v roce 2021, se eTwinning zaměří na dvě strany téže mince: jednak na mediální gramotnost a jednak na řešení problému dezinformací a falešných zpráv. Rok 2020 byl rokem koronavirové pandemie a jasně ukázal, že vystavení občanů dezinformacím představuje obrovský problém, a to nejen u dospělých, ale také u žáků. S rozvojem komunikačních technologií v moderním světě zaujímají multimediální texty důležité místo. Během pandemie se šíření dezinformací dramaticky zvýšilo, mnozí věří falešným zprávám, protože neověřují informace a jejich zdroje. Cílem našeho projektu je naučit studenty rozpoznávat pravdivé a nepravdivé informace, používat bezpečné aplikace v bezpečném prostředí a zároveň se učit zábavnější formou pomocí moderních technologií a aplikací, které jsou mladým lidem blízké. Zatím jsme se seznámili a vyzkoušeli si několik zajímavých aplikací: WordArt, ve které jsme tvořili oblaka slov, fligrid, kde jsme se představovali partnerům, jigsaw pro zábavné skládání puzlů a dále jsme zkoumali, jak má vypadat bezpečné heslo. Při práci s aplikacemi se zároveň učíme a procvičujeme anglický a ruský jazyk zábavnou formou.