Zahraniční stáž Erasmus+ v Dublinu – Praktická sestra 3

Zkušenosti ze třítýdenní stáže v irském hlavním městě popisuje další dvojice studentek 4. PS:

Dne 8. září 2024 jsem společně s dalšími 11 lidmi a paní učitelkou odletěla do hlavního města Irska a to do Dublinu. První den jsme se rozdělili do předem určených rodin, kde jsme  bydleli po dobu stáže. S touto cestou do rodin nám pomohla agentura ADC College, která nám zařídila taxi.

Pracovala jsem ve Four District Day Care Centre v Rathcoole. Každý den jsme s společně s mými spolužačkami pracovaly od 10 hodin dopoledne. Kdy nás vřele přivítali a nabídli nám čaj či kávu. Naše práce spočívala v tom, že jsme nabízely klientům snídani, roznášely obědy a trávily čas s klienty. Každý den po snídani byla jiná aktivita, jako karaoke, kvíz, cvičení jemné motoriky a další. Vše probíhalo v přátelské atmosféře a ráda bych se do tohoto pracoviště podívala znovu.

Four Disctrict Day Care Centre byl 45 minut od centra Dublinu, a tak jsme mohly každý den po práci objevoval krásy Dublinu a okolí. V Dublinu jsme navštívili spoustu míst, jako například Guinness Storehouse neboli muzeum místního piva, které tmavou kávovou barvu, nebo jsme měli možnost vyzkoušet si irské tance v místím podniku. První sobotu jsme jeli na výlet na Cliffs of Moher, kde byly dechberoucí výhledy. Další sobotu jsme naopak jeli do Severního Irska, kde jsme viděli geologický útvar Giant´s Causeway u Belfastu, nebo-li česky řečeno Obrův chodník. Tyto výlety se mi moc líbily, i když jsme na nich neměli zrovna nejlepší počasí, tak to bylo moc hezké.

Určitě bych se do Irska chtěla podívat znovu. Tato stáž mi dala hodně, naučila , že si dokážu sama poradit a nemusím se bát mluvit v jiném jazyce. Bohužel vše jednou končí, a tak jsme se 28. září museli vrátit. 

Zuzana Nováková, 4. PS

Stáž v Dublinu mi dala plno zkušeností, ať už pracovních anebo kulturních. 

Bydlela jsem v muslimské rodině společně s mojí spolužačkou a dozvěděla jsem se něco o jejich zvycích a tradicích. Náš Host Dad na nás byl milý a zajímal se o to, co máme v plánu na víkend nebo co jsme dělali zajímavého v práci. S rodinou jsme byli spokojené. 

Od pondělí do pátku jsem každé ráno dojížděla do práce do Ashford House, což byl domov pro seniory, kteří měli například demenci nebo Alzheimerovu chorobu. Každé ráno jsem pomáhala buď ve společenské místnosti krmit klienty, nebo jsem pomáhala s ranní hygienou na lůžku a následným transportem do jídelny nebo společenské místnosti. Přes den tam docházel personál, který měl na starosti aktivity. Klienti hráli například bowling, malovali, pekli, meditovali, cvičili. Když bylo hezké počasí, tak se šlo na zahradu, kde hrála hudba, ať už z repráku nebo živá, například kytara. Klienti si zde mohli spolu zatancovat, zazpívat nebo jen relaxovat. 

Personál byl zde úžasný, chtěli si často o něčem povídat, například o českých tradicích, školství nebo o mé stáži. Takže jsem se skrze konverzace dost zlepšila jak ve slovní zásobě, tak i v konverzaci. 

Naučila jsem se zde plno nových technik, jak pracovat s mentálně postiženými lidmi, jak pracovat s různými stroji na transport klientů do koupelny či na toaletu. První dva týdny jsem dělala čistě sanitářskou práci a poslední týden mě sestra vzala například ke krmení skrze PEG nebo nosogastrickou sondu. 

Ve volném čase jsme jezdily s holkami do centra Dublinu, abychom viděli místní katedrálu nebo Trinity College. O víkendech jsme jezdili se všema na výlety. Byli jsme na Cliffs of Moher nebo v Belfastu, kde jsme navštívili muzeum Titaniku. 

Stáž splnila mé očekávání. 

Markéta Kolářová, 4. PS