Zájezd Belgie a rozkvetlé Holandsko

Sešli jsme se plni očekávání v úterý 23. dubna u školy, kam za chvilku dorazil autobus s milou průvodkyní Šárkou. Rychle jsme naložili zavazadla a vyjeli. Cesta pěkně ubíhala a každý z nás se snažil alespoň na chvíli usnout, aby měl energii na další den.

V 7 hodin ráno jsme byli v Bruselu, hlavním městě Belgie. Na ulicích se teprve uklízelo, my však hned vyrazili na prohlídku. Navštívili jsme katedrálu sv. Michala a Guduly, prohlédli si sochu bývalého belgického krále Baudouina i náměstí Grande Palace, které je považováno za jedno z nejpůvabnějších v Evropě. Jako správní turisté jsme nevynechali ani symbol Bruselu – sošku čůrajícího chlapečka a dominantu města – Královský palác krále Filipa Belgického.

Po prohlídce města jsme si rozšířili své vědomosti o Evropské unii návštěvou Parlamentária a pak návštěvou skutečného Evropského Parlamentu.  Hned u vstupu náš nedočkavý zástup prošel přísnou kontrolou a všechny batůžky byly zrentgenovány. Poté nás čekala beseda s českým úředníkem Evvropského parlamentu a prohlídka hlavního plenárního sálu. Nejvíce nás pochopitelně zajímali aktuální volby a odchod Velké Británie z EU. Panoramatickým výhledem na Brusel z nejvyšší koule Atomia jsme se s hlavním městem Belgie rozloučili.

Rádi jsme usedli do autobusu k asi hodinovému přejezdu do malebného městečka Bruggy na severozápadě Belgie. Toto město, díky svým vodním kanálům, připomíná Benátky. A nás čekala krásná večerní plavba na člunu po spletitých kanálech a poté procházka spojená s ochutnávkou belgických vaflí a nákupem čokoládových pralinek.

Ve čtvrtek ráno jsme po snídani vyrazili do Holandska. Hned v autobusu jsme se od průvodkyně dozvěděli, že správně máme říkat Nizozemsko, nebo Nizozemské království, neboť Holandsko je jen provincií. A první zastávkou byl největší květinový park v Evropě Keukenhof, kde na 32 ha kvetlo miliony tulipánů a jiných cibulovin. Nádhera! Fotografiemi jsme nešetřili a s sebou si odvezli jako suvenýr cibule tulipánů. A pak následovalo hlavní město Amsterodam, které lze popsat jako město kol, vodních kanálů, hausbótů, tradičních domů a velmi uvolněné morálky. A my ještě přidáváme – pořádné spršky. Zastihl nás jediný déšť našeho zájezdu, ale tak silný, že jsme uschli až na pokojích.

Poslední den našeho putování začal brzy ráno burzou květin v Aalsmeeru. Na vlastní oči jsme viděli, jak se prodávají květiny do celého světa. Za 1 minutu se zde prodalo až 60 000 květin. Poté jsme přejeli do Alkmaaru, kde se konaly slavné sýrové trhy holandské Goudy. Ve městě se nachází mnoho památek, a tak kdo chtěl, mohl si je po skončení trhů prohlédnout nebo se projít mezi poklidnými grachty a dokoupit dárky. Závěrečným bodem našeho zájezdu byl skanzen Zaanse Schan s typickými dřevěnými domy, mlýny a dílnami na výrobu dřeváků a sýrů. Příjemně unaveni, ale plni krásných dojmů a zážitků jsme se vrátili domů. Tenhle zájezd se opravdu vydařil.